Sverige planerar att avsluta spelmonopolet online

Sverige planerar att avsluta spelmonopolet online

Det svenska statliga spelmonopolet kan snart komma att ersättas av det nya upplägget. Regeringen begärde att Håkan Hallstedt, Lotteriinspektionens generaldirektör, skulle utreda möjligheten att ändra branschens nuvarande monopol till ett nytt system som skulle göra det möjligt för flera företag att licensieras och beskattas.

För närvarande innehas onlinespelmonopolet av statliga Svenska Spel. Även om ändringarna godkändes skulle Svenska Spel behålla sitt monopol på landbaserade kasinon och spelautomater.

Internationella operatörer skulle vara välkomna att ansöka om svenska licenser, om de är villiga att betala 18% skatt på bruttospelintäkterna. Operatörer som fortsätter att tillhandahålla sina tjänster på den svenska marknaden utan lokalt tillstånd skulle drabbas av stränga påföljder. De nya reglerna uppmärksammar också de kraftfulla konsumentskyddsåtgärderna extra.

Enligt Spelinspektionen utgör licensierat och beskattat spelande idag 77 procent av det svenska spellandskapet. Inom två år efter att de nya åtgärderna trädde i kraft tror man att 90 procent av Sveriges onlinemarknad kommer att kontrolleras av lokalt licensierade aktörer.

Syftet med sådana förändringar är att föra utländska onlinespelbolag som Kindred och Betsson till landet.

Lennart Kall, Vd för Svenska Spel, var glad över de eventuella förändringarna och sa att det skulle sätta alla nätbolag under samma regler och villkor.

Peter Alling, head of public affairs nordics på Kindred, kommenterar: ”Vi välkomnar den politiska enigheten om behovet av en modern spellagstiftning och åtagandet att en ny lag ska vara på plats före nästa riksdagsval. För att omregleringen ska bli framgångsrik finns det inget utrymme för större förändringar i utredarens förslag. Förseningar kommer att äventyra hela reformen.”

Japan erkände officiellt Bitcoin som betalningsmetod

Japan undertecknade en lag som erkänner virtuella valutor som Bitcoin som en laglig betalningsmetod. Även om räkningen inte erkänner Bitcoin som en valuta, accepterade den att kryptovalutor har ”tillgångsliknande värden” som kan användas ”som betalning till obestämda parter för kostnad för inköp eller hyra av artiklar eller mottagande av tjänster och som kan överföras med hjälp av elektroniska databehandlingssystem”. Lagförslaget träder i kraft den 1 april.

”Bitcoin kommer att fortsätta att behandlas som en tillgång om det inte finns framtida revideringar eller direktiv till japansk skattelagstiftning”, noterades i Bitflyer exchange.

Lagförslaget ställer också några krav på Bitcoin-börser i landet. Japans regerings financial services agency (FSA) började reglera virtuella valutaväxlingar och transaktioner förra året, men enligt den nya lagen måste de registreras hos premiärministern.

Kraven måste också uppfyllas vid behandling av digitala valutaväxlingar på hemmaplan. Till exempel är det viktigt att ha ett minimikapital på JPY10 miljoner (US $ 89,430) samt IT-system som kan förhindra stöld och förlust. Andra krav inkluderar strängare KYC-riktlinjer, upprättande av systemet för medarbetarutbildning och interna regler.

Räkenskapsdelen är fortfarande oklar för Bitcoin-användare i Japan. Nikkei Asian Review rapporterade att nuvarande redovisningsstandarder i landet inte täcker digitala valutor, så det finns ännu ingen vägledning om hur man ska närma sig kryptovalutarelaterade transaktioner för skatteändamål.

Chikako Suzuki, partner på Pricewaterhousecoopers Aarata anser att uteblivna förtydliganden utgör ”en risk för att företag som innehar virtuell valuta kan visa sig ha förvrängda värderingar eller att enorma förluster plötsligt dyker upp”.

” Accounting Standards Board of Japan beslutade på tisdagen att börja överväga, som förväntas ta sex månader, av ett ramverk för behandling av virtuell valuta”, uppgavs i den japanska nyhetskanalen.